UV-sugárzás és a polarizált lencse fontossága

Uv-sugárzás, polarizált lencse

Mit kell tudni az UV-sugárzásról és a polarizált lencsékről? Miért fontos ezen tényezőket figyelembe venni?

Az UV sugárzás

Fontos tudni, hogy amikor napszemüveget viselsz, a pupilláid teljesen kitágulnak és ezért nem biztosítanak elegendő védelmet az erős UV sugárzások ellen. Azok a napszemüveglencsék, amelyek a fény több mint 30%-át kiszűrik, 100 % UV védelmet biztosítanak. Az erős sugárzások UVA, UVB a bőr felszínéhez hasonlóan a szem felszínét is megégethetik, ezek szembetegségek kialakulásának esélyét növelik (hóvakság, kúszóhártya, szürkehályog, stb.). A visszatükröződő felületek (víz, hó) növelik az UV sugárzásnak való kitettséget. A szem épségének megőrzése és az éleslátás szempontjából nagyon fontos, hogy a napszemüvegünk szűrje az UV-sugarakat! A Tocco napszemüvegek mind rendelkeznek UV szűrővel és az ezt igazoló CE tanúsítvánnyal. Fontos tudnunk: a sötétítés színárnyalata nem jelzi az UV védelem szintjét, az egyetlen megbízható mutató a CE címke.

Az UV Index egy nemzetközileg elismert standard az UV-sugárzást egy adott helyen és időben mutatja. A legfőbb célja az emberek tájékoztatása.

  • 0-2 – átlagember számára veszélytelen érték
  • 3-5 – minimális kockázatot jelentő UV-sugárzás
  • 6-7 – védelem nélkül magas kockázatot jelentő UV-sugárzási érték
  • 8-10 – védelem nélkül nagyon magas kockázatot jelentő érték
  • 11+ – Extrém mértékű UV-sugárzás (a déli féltekén, pl. Ausztráliában fordul elő gyakran)

A kockázatos sugarak típusai

  • UVA (hullámhossz: 320-400 nanométer) – a látható hullámhossz tartományhoz közel eső UV sugárzás, főképp a leégésben és bőr korai öregedésében játszik szerepet
  • UVB (290-320 nm) – rövidebb hullámhosszú, aktívabb tartomány, mely a bőr hólyagos leégéséért felel, emellett a bőr korai öregedésének, a bőrrák kialakulásának az esélyét növeli. 11.00-16.00 között a legintenzívebb, a felhőkön áthatol az üvegen azonban nem
  • UVC (100-290 nm) – ember számára erősen káros tartomány, de szerencsére az ózonréteg kiszűri (már ahol van)

Tocco napszemüvegek védelmi besorolása

A Tocco napszemüvegek lencsei/szűrői típusa minden esetben polarizált és a védelmi besorolását tekintve a 3-as kategóriába tartoznak!

Lencse kategória UVA, UVB szűrő-képesség Fényáteresztő képesség Javasolt használat
0 100% 80 – 100% Véd a szél és a por ellen. Alkalmas éjszaka vagy rossz fényviszonyok esetén.
1 100% 43 – 80% Alkalmas késő délután vagy felhős időben.
2 100% 18 – 43% Alkalmas bármilyen nappali körülmény esetén.
3 100% 8 – 18% Képes az éles fények kiszűrésére. Alkalmas nappali használatra.
4 100% 3-8% Ultraszűrők segítségével készült, így alkalmas hóban és erős, tükröződő fényviszonyok között. Vezetéshez nem alkalmas.

Polarizált lencse

A polarizált lencse felülete egy filmszerű speciális anyaggal van bevonva, mely csak a függőleges fénnyalábokat ereszti át, a felületekről visszaverődöttet nem pl. vízfelület. hó, stb. Kiküszöböli a napfény vakító csillogását. A szemet kíméli és élesebb látást biztosít.

Sok tevékenység során megkönnyíti életünket. Ilyen például az autóvezetés, vagy a horgászat, a vadászat, túrázás, vízi sportok, stb. A bambusz keretű Tocco napszemüvegek mind polarizált lencsével rendelkeznek. További előnye még a bambusz keretnek, hogy a szemüveg a víz felszínén marad, így  vízi sportnál különösen ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük