Tocco karórák

Mechanikus és kvarc órák

Melyikről mit kell tudni? Milyen óraszerkezet van a Tocco karórákban? Japán Miyota Quartz.

A karórákról általánosságban

Az órák szerkezeteit két fő csoportra oszthatjuk. Kvarc, azaz elektromossággal működő szerkezetek, illetve mechanikus szerkezetek. Utóbbi lehet felhúzós vagy automata.

Mechanikus szerkezetek

A legmegbízhatóbb mechanikus szerkezeteket ma is a svájciak gyártják. A pontosság és a rendkívül hosszú élettartam jellemző rá.

A pontosság szakmai nevén járáseltérés, vagyis az az idő megadva másodpercben, amennyit siet vagy késik 24 óra alatt egy óra szerkezete.

A járáseltérés mértéke kategóriánként változó. Egy magasabb árfekvésű óránál szinte elenyésző a járáseltérés. Ezt az eltérést egy órás szakember tudja korrigálni. Ez egy pár perces művelet, ami után a mai mechanikus szerkezetek járáseltérése minimális, napi 1-2 másodperces szintre állítható.

A  kvarcórák

 Egy mechanikus óra különleges és nagy valószínűséggel lényegesen hosszabb kort ér meg, mint egy kvarc. Viszont a mai rohanó világban luxuscikk lett belőle és a kvarc órák átvették az uralmat. A kvarcóra olcsóbb, nem igényel annyi törődést, rendkívül pontos, sokkal több funkció építhető bele, hétköznapi használatra sokkal inkább megfelelő.

A kvarszerkezetnek számos előnye van a mechanikus órával szemben, például nem kell felhúzni és már egy közepes árfekvésű kvarcóra is van olyan pontos, mint egy mechanikus kronográf. A kvarc szerkezet elektromossággal működik, amit elem biztosít. Amit nem kap meg az ember a kvarcórával, az a mechanikus óra különleges szerkezete, és persze a nagyon hosszú élettartama.

Japán a kvarc óra hazája

Sok jó minőségű Japán kvarcszerkezet van, mégis kettőt emelném ki. Az egyik a Citizen Miyota, a másik a Seiko. Előbbit azért emeltem ki a sorból, mert bármennyire hihetetlen, a legtöbb igényesebb divat óra, mint a Hugo Boss, az Armani vagy akár a Michael Kors, de még a világhírű Casio is ezt használja. Többek között ezért készülnek a Tocco karórák is a Citizen-Miyota szerkezettel. A Seiko-t azért emelném ki, mert innovatív megoldásokat használnak és sokszor a többiek csak követik őket.

Citizen Miyota – Japán

A Miyota kvarcórákban a ma szabványosnak tekinthető 32768 Hz frekvenciájú kvarckristályt alkalmazták.

A vállalalt profilja: Karóra szerkezetek gyártása

A vállalat székhelyei: Tokió-Japán

Hivatalos honlapwww.citizen.co.jp/miyota_mvt

A Miyota az 1918-ban alapított Citizen óragyár óraszerkezet gyártó részlege. A vállalat automata és quartz szerkezeteket is gyárt. Több tucat gyártó használja megbízható szerkezeteiket szerte a világon.

Bővebben a kvarcórákról…

A kvarc szerkezet valójában a kvarckristály rezgéseit felhasználva mutatja az időt. Eredetileg az 1920-as években, a rádiótechnológia fejlődése során jöttek rá arra, hogy a kvarckristály egy elektronikus oszcillátorban (vagyis rezgéskeltőben) használva rendkívül pontosan tartja a rezgésszámát. Ez pedig azt jelenti, hogy az idő mutatására is felhasználható. Ahhoz azonban, hogy a rezgésből a felhasználó számára is látható mozgás legyen, egy osztóra van szükség, amely pontosan 1 másodperces időtartamokra osztja le ezt a frekvenciát. Ezt pedig aztán jelként továbbítja, így a másodpercmutató minden egyes jelnél ugrik egyet, így jelezve, hogy bizony telik az idő. Mivel a kvarc szerkezet elektromossággal működik, így időnként szükség van az elemek cseréjére. Cserébe viszont rendkívül pontos, hiszen egy tipikus kvarcóra legfeljebb 15 másodperccel tér el a pontos időtől havonta. Sőt, manapság már ez sem feltétlenül igaz, hiszen egyes prémium minőségű kvarcórák esetén a saját maguk pontosságát is képesek javítani. Mindezt úgy csinálják, hogy  a kvarckristály frekvenciájában mutatkozó eltérést is figyelembe veszik, ezáltal bőven tudnak javítani a 15 másodperces átlagos eltéréstől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük