Műanyag-és üvegből készült szemüveglencsék

Szemüveglencsék

Mi a különbség a műanyag és az üvegből készült szemüveglencsék között?

Miért színesebbek a műanyagból készült szemüveglencsék, mint az üvegből készült lencsék?

Az ásványi anyagból készült szemüvegeket, vagyis az üvegből készült szemüvegeket úgy színezik, hogy beszívódó rétegeket gőzölnek rájuk magas hőmérsékleten. Ezek a vékony rétegek fém vagy fém-oxid vegyületekből állnak. Magas természetes fénytörő képességgel is rendelkeznek és így a visszatükröződésük mértéke megnőAz üveg lencsék különböző árnyalatú barna színárnyalatokban kaphatók, és egységes jellemzőjük, hogy a hátoldaluk mindig tükröződéscsökkentő réteggel van ellátva.

A műanyag szemüveglencsék színezését úgy végzik, hogy a lencséket speciális festékbe merítik. Ennélfogva a műanyag lencséket gyakorlatilag bármely színre be lehet festeni. A divatirányzat elsősorban a narancssárga, a rózsaszín, zöld, lila vagy a kék színárnyalatokat részesíti előnyben. A Tocco napszemüvegek széles választéka között szinte az összes variációval találkozhattok!

Az UV sugarak elleni védelmen túl egy második tényezőre is oda kell figyelnie. A világos színspektrumon belül a kék fény okozza a legsúlyosabb sérülést a szemnek. Ott támadja meg a szemet, ahol a legélesebben látunk. Sőt, szórt fényt is létrehozhat, amely lecsökkenti a kontrasztot. A jó napszemüvegeknek biztosítaniuk kell az UV sugarak, valamint a kék fény elleni védelmet is. A szín kiválasztásánál figyeljünk arra, milyen tevékenységeknél használjuk leggyakrabban a napszemüveget. Pl. autóvezetésnél, vízi sportoknál, munkánk során erős visszaverődő fényeknél,  stb.

A kék fény káros hatásai

A túl sok ultraibolya és kék-ibolya sávú fény kárt tehet az emberi szemben. Amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozza, kárt tehet a szemlencsében is (pl. szürke hályog) és főleg a retinában (makula degeneráció). Ezért annyira fontos, hogy erős napsütésben 100%-os UV-védelmet biztosító napszemüveget viseljünk, kimondottan olyan helyzetekben, ahol sok a tükröződés, például vízpart környékén vagy havas hegyekben.

Kezdve a világító diódákkal (LED-ekkel) és a xenon lámpákkal az energiatakarékos izzókig és a kijelzők elektromágneses sugárzásáig az életünk javítására és megkönnyítésére tervezett összes „új fényforrás” nagyobb mennyiségben bocsájt ki kék fényt, mint a hagyományos izzók. A fény eltérő spektrális összetétele azt jelenti, hogy jelentősen több kék fény vesz minket körül, mint korábban.

Fontos megjegyezni, hogy szemünket 30-szor annyi kék fény éri egy átlagos borús napon a szabadban eltöltött egy óra alatt, mint egy monitor előtt töltött egy óra alatt.

Lencse típusok

  • A sárga és narancssárga színű lencsék: csökkentik a lencsén áthaladó kék fény mennyiségét, ezáltal javítják a mélységérzékelést, csökkentik a ragyogást, és kontrasztosabb látást biztosítanak. Különösen ajánljuk a vízi és vízparti homokfelületeknél, túrázóknak, valamint általános használatra
  • A zöld színű lencse: csökkenti a lencsén áthaladó kék fény mennyiségét, ezáltal növeli a háttérkontrasztot (például labda a füvön), és tökéletes színérzékelést biztosít
  • A piros lencseszín kontrasztkiemelő hatású
  • Rézszínű és barna lencse: nagy mennyiségű kék fényt szűrnek ki, így rendkívül kontrasztos látást és tökéletes mélységérzékelés biztosítanak. Ideális megoldást jelentenek azon sportágak esetében, amelyek fókuszált távoli látást igényelnek. A legjobb választás, ha sokoldalú sportlencsére van szükségünk
  • A kék színű lencse: különösen a vizi és víz melletti használatra ajánlott
  • A lila lencse: Csökkenti a lencsén áthaladó kék fény mennyiségét, kiszűri a ragyogást, továbbá kontrasztosabb látást és tökéletes színérzékelést biztosít, még napsütésben is

One thought on “Műanyag-és üvegből készült szemüveglencsék

  1. Gellért Zoltán says:

    Ezt a sárga lencsét akár -1diopt-ban is elkészítik? 66mm p. táv. Ja igen, árajánlatot kérnék!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.