Bambusz

Tudtad, hogy a bambusz…

Akár 30 cm-t is nőhet egy nap alatt? Nem süllyed le a vízbe? Környezetkímélő, strapabíró és 100 %-ban komposztálható?

A bambuszról…

Az Ázsiában honos bambusz a növényvilág egyik rekordere, mivel naponta akár 30 centimétert is növekedhet. Víz, hő, kopás és ütésálló, ami miatt kevés gondozást igényel, tisztítása egyszerű. Külső felületének természetes fénye és vízlepergető tulajdonsága van lakkozás nélkül is. Natúr színben is elegáns, de színezve, faragva is egzotikus megjelenésű. A Tocco napszemüvegek és karórák többsége is bambuszból készült, így egyedisége miatt nemcsak trendi, hanem hozzájárul a környezetünk megóvásához is.

További előnye még, hogy nem merül el a vízben, így vízi sportoknál is bátran használhatjuk. Továbbá a fához és műanyaghoz képest a bambusz alternatívát biztosít a természetes erdők kivágása helyett a  lassan növő fához és a műanyaghoz képest, ugyanis  hosszú életű, környezetkímélő  és 100%-ban komposztálható, strapabíró, jól formázható.

Nem igényel sok gondoskodást fejlődése során, levágás után nem igényel újraültetést. Kártevőknek jól ellenáll. A bambuszt 4-6 évente vágják, azaz jelentősen gyorsabb a bambusz kitermelésig tartó ideje a fákéhoz képest. Betakarításakor a föld nincs kitéve az erózió veszélyeinek, mint ahogy a fák kivágásánál lenne. A gyökértörzs, amely még a betakarítás után is tovább él, megvédi a földet az eróziótól. Cellulóztartalma 70 százalék körüli, ami különös szilárdságot és rugalmasságot ad az alapanyagnak. A bambuszt  kisméretű fűrésszel is ki lehet vágni, ezáltal sokkal kevesebb fosszilis üzemanyag felhasználására van szükség, mint a fák esetében. A bambusz segít enyhíteni a vízszennyezést mivel éréséhez nagy mennyiségben használ fel nitrogént. Gyors növekedése és a szakaszos kivágása segít megkötni akár hektáronként 12 tonnányi szén-dioxidot is. 35%-al több oxigént juttat vissza a levegőbe, mint bármilyen hasonló fás területek. Fajtától függően felhasználása sokrétű; magját gabonaként, míg fiatal hajtásait  zöldségként fogyasztják. A nyers leveleket állatok takarmányozására hasznosítják. Sok bambuszfajból állítanak elő jó minőségű bútort, napszemüveget, karórát, papírt,  míg a bambusz szárát építkezésekhez, tutajok készítéséhez is felhasználják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük